Mini documentaire: Opvang voor mensen zonder huis

Mini documentaire: Opvang voor mensen zonder huis

In opdracht van: De Gemeente Den Haag

Tames Media heeft in opdracht van met de Gemeente Den Haag een aangrijpende korte documentaire gemaakt. Het doel van deze video is om mensen zonder een huis een gezicht te geven. Ondanks dat deze mensen een sociale huurwoning toegewezen hebben gekregen, zijn er simpelweg niet genoeg woonplekken beschikbaar. Er moeten nieuwe woonplekken bij komen, bijvoorbeeld door leegstaande kantoren om te bouwen tot woonruimte.

Waarom een documentaire belangrijk is voor je boodschap

Een documentaire is een krachtig medium dat de mogelijkheid biedt om complexe verhalen op een meeslepende manier te vertellen. Door video te gebruiken kan het verhaal sterker worden gemaakt en kunnen kijkers zich beter inleven in de situatie van de hoofdpersonen.

“ik woonde in de zorg tot mijn 18e en daarna moest ik eruit”

In dit geval is een documentaire bijzonder relevant. Het biedt de mogelijkheid om de verhalen van daklozen te delen en zo meer bewustzijn en begrip te creëren voor hun situatie. Een documentaire kan laten zien wat het betekent om geen dak boven je hoofd te hebben, hoe moeilijk het is om dagelijks rond te komen en welke uitdagingen er zijn bij het vinden van stabiele huisvesting.

”Toen heb ik mijn huis moeten verkopen en zie dan maar dat je weer iets krijgt”

“Ik heb ooit een eigen zaak begonnen samen met een partner. Die liep niet goed. Na een aantal jaar heb ik m’n huis moeten verkopen. En dan moet je toch zien dat je ergens plek krijgt. Op dat moment zijn er geen betaalbare woningen of goedkope woningen waar je naar kon doorschuiven. Nu werk ik als consultant in de klantenservice en woon ik bij het Leger des Heils”

Een video brengt emotie over

Een goede documentaire heeft het potentieel om emoties los te maken bij het publiek en hen aan te zetten tot actie. Het kan mensen inspireren om vrijwilligerswerk te doen, geld of goederen te doneren of politieke druk uit te oefenen voor betere oplossingen voor dakloosheid.

“Toen ik hoorde dat ik op de doorstroom lijst kwam waar ik op m’n eigen plekje kwam na toen tranen ging over mijn wangen heen. Koken in m’n eigen keuken, m’n eigen badkamer… Ja, ik kan niet wachten.”

Een documentaire biedt de mogelijkheid om verhalen te vertellen, bewustzijn te creëren en actie te ondernemen. In dit geval om dakloosheid onder de aandacht te brengen en om samen naar oplossingen te zoeken.

“Ik ben weer op de weg terug. Eindelijk weer een eigen plekje waar je tot rust kan komen na een lange dag werken en s avonds gewoon een biertje kan drinken en de volgende dag is uitgerust weer aan het werk kan gaan.”