Afscheid van een tijdperk: de DVD

DVD: de futuristische, glimmende disk. Lasers! Beter dan VHS! Maar dat was vroeger. Nu is, zelfs voor mij, het moment aangebroken dat ik de DVD-authoring pagina van mijn website ga halen. Wie in een nostalgische bui is raad ik aan om nu nog snel even op deze pagina te kijken.

Het moment is aangebroken: ik ga de DVD-authoring pagina van mijn website halen.
Wie in een nostalgische bui is raad ik aan om nu nog snel even op deze pagina te kijken: https://tamesmedia.nl/dvd-authoring/

Weet je nog: de DVD ? De futuristische, glimmende disk. Laser! Veel betere beeld kwaliteit dan VHS? Het verschijnsel DVD is de laatste jaren bijna helemaal verdwenen.
In plaats daarvan zijn Netflix, Youtube en Vimeo gekomen. Bovendien ken ik niemand meer die nog DVD’s koopt. Behalve af en toe om als cadeautje te geven.

De afgelopen 10 jaar heb ik ontzettend veel DVD’s gemaakt:
NOS Jaaroverzichten, Geboortejaren in Beeld, Andere Tijde DVD box, A Century of Roal Dutch Shell, Ons Koninkrijk in De Tweede Wereldoorlog, NRC Tijdsbeeld Nederland, Caro Emerald, Rijkswaterstaat …

De meeste DVD projecten waren in opdracht van Tijdsbeeld Media, de halve winkel van de Bruna lag vol met Tijdsbeeld Media DVD’s.
Maar ik maakte ook veel DVD’s voor uitgeverijen die ze als extra’s aan boeken toevoegde en voor kunstenaars en muzikanten.

DVD-authoring

Het maken van een DVD bestaat uit het editten van videomateriaal, het encoderen naar een formaat dat DVD-spelers kunnen afspelen, het ontwerpen van de menu’s en deze interactief maken.
Ondertitels in verschillende talen, met cd-rom gedeelte, met audio cd, layer breakpoint, fields, NTSC / PAL, glassmasters. Dit zijn allemaal technische termen waar ik al 4 jaar niet meer aan heb gedacht. Zo lang is het geleden dat ik een DVD-project gedaan heb.

DVD in de magnetron.

Afscheid van een tijdperk: de DVD

Tijden veranderen en video-DVD’s worden bijna niet meer gebruikt. Adobe en Apple hebben geen dvd-authoring pakketen meer en YouTube is tegenwoordig 4K terwijl DVD’s slechts SD zijn (Zelfs geen HD dus). Ik heb nog een oude computer in de kast staan speciaal om DVD’s op te maken omdat de meeste DVD software niet meer werkt op de huidige systemen.

Interactieve video op internet

Maar online is het gebruik van video enorm toegenomen en ook de mogelijkheden.
Heel interessant wat nu mogelijk is om echte interactieve video te kunnen maken! En over interactieve video ga ik binnenkort een nieuwe pagina van aan mijn website toevoegen.